
Flowchart 2: Who will benefit from ARR royalties generated after my death? 

Q2. Did the artist die on or before 14 February 2006?    

Yes No 

Apply the provisions of Regulation 16(2)(a) - 16(2)(c) of the Regulations. i.e. 

ARR passes to the person who inherits copyright, or the work, or to the 

residuary beneficiary. 

Did the artist leave a Will? Q3. 

Yes No 

Was the artist domiciled in the UK or overseas at the time of death? 

UK Overseas 
Apply UK Intestacy rules 

according to Flowchart 3 

Seek advice in the country 

concerned. 

Does the Will bequeath ARR to a specific beneficiary? Q4. 

Yes No 

Royalty payable to that beneficiary, but move to Q6 

Does the Will bequeath the copyright to a specific beneficiary and, if so, is it reasonable to interpret that 

bequest as including ARR? 
Q5. 

Royalty payable to that beneficiary; move to Q6. 

Yes 

Royalty payable to the residuary beneficiary; move to Q6. 

No 

Please note that this flowchart should be read in conjunction with the attached DACS fact sheet ‘Protecting copyright and Artist’s Resale Right after death’. This flowchart has been reproduced for DACS by Farrer 

& Co LLP. This flowchart is provided for guidance only and is based on the law as it stands in January 2012. You are advised to seek specific and specialist advice in relation to your own specific circumstances. 

 

Q1. At the date of the artist’s death was the artist a “qualifying individual”? 

Yes 
No ARR not applicable. 

Is the beneficiary identified in Q4 or Q5 or the residuary beneficiary in Q5 a “natural person” or a “qualifying 

body”?? 
Q6. 

No 
Yes: A “natural person” Payment can 

be made 
Yes: A “qualifying body” 

Payment can 

be made Apply UK 

intestacy rules – 

see Rules of 

Intestacy Chart 



Please note that this flowchart should be read in conjunction with the attached DACS fact sheet ‘Protecting copyright and Artist’s Resale Right after death’. This flowchart has been reproduced for DACS by Farrer 

& Co LLP. This flowchart is provided for guidance only and is based on the law as it stands in January 2012. You are advised to seek specific and specialist advice in relation to your own specific circumstances. 

 


